Schrijfcursus familiegeschiedenis of levensverhaal

De eerste acht Filiuskinderen uit Betje, de zevende van de kruidenier, in Koudekerke (Zeeland). BraveNewBooks, 2018, Nynke Feenstra en Bep Mandemaker

Korte schrijfcursus Familie- of Levensverhaal

Je werkt aan een levensverhaal of een familiegeschiedenis en hebt genoeg stof voor een boek. Schrijven kun je, maar je worstelt met de materie en vraagt je af hoe je er een boeiend verhaal van maakt. Dan is de korte cursus Familiegeschiedenis of Levensverhaal Schrijven iets voor jou. In deze schrijfcursus van drie bijeenkomsten onderzoeken we de volgende vragen:

  • Welk genre past het beste bij mijn materiaal?
  • Hoe voorkom ik dat het een ‘en toen…, en toen…’ verhaal wordt?
  • Ik heb materiaal uit diverse bronnen, hoe krijg ik eenheid in mijn verhaal?
  • Wie laat ik het verhaal vertellen?

We kijken de kunst af bij geslaagde familiegeschiedenissen en doen schrijfoefeningen. Je doet inspiratie op en gaat met een werkplan naar huis.
Om mensen uit het hele land de kans te geven mee te doen, wordt deze cursus online via ZOOM gegeven. Je hebt er een goede internetverbinding voor nodig, een computer of laptop met camera en microfoon. Er kunnen maximaal vier mensen meedoen. Is dit wat je zoekt? Schrijf je dan meteen in.

Cursusdata 2022: donderdagochtend 13, 20 en 27 januari 2022, van 10 tot 12.30 uur
Waar: Online via ZOOM
Kosten: 150,- euro voor drie bijeenkomsten van twee en een half uur
De docent: Nynke Feenstra
Inschrijven: klik door naar het inschrijfformulier >>

Hans Pelgröm, Den Haag, juni 2020

Ik was al begonnen met een chronologisch verhaal vanaf mijn eerste herinneringen tot nu. Ik was toe aan schifting en structurering. Ik heb nu een begin waarmee ik de lezer direct het verhaal intrek. Prettige, ongedwongen sfeer.

Roos Klerks, Den Haag, sept 2019

Mijn oma is geboren in Litouwen. In de Tweede Wereldoorlog woonde zij met mijn opa in Duitsland, ze heeft het bombardement op Dresden meegemaakt. Hun verhaal wil ik opschrijven. Het was een leuke cursus, ik ben blij dat ik dit gedaan heb, want ik ben begonnen en weet nu hoe ik verder ga.

Maaike van Wijngaarden, Den Haag, sept 2019:

Ik teken veel, wil mijn levensverhaal dus tekenen en bij elke tekening iets schrijven. De cursus vond ik zeer leerzaam en vooral motiverend. Leuk om de verhalen te horen van de medecursisten. Ik heb het meest gehad aan de uitleg bij de projecten van medecursisten. Prima locatie. Over een jaar zou ik wel weer bij elkaar willen komen.

Ingrid Verhoeven, Eindhoven, juni 2020

Ik wil het levensverhaal van mijn tante schrijven. Zij was een zeer gewaardeerd parasitoloog en een interessante vrouw. Via haar leven wil ik ook uitweiden over familieleden uit vroeger tijden, want ik heb veel opgediept uit archieven. Het lijkt me moeilijk het overzichtelijk en begrijpelijk te houden. In deze cursus heb ik veel goede tips gekregen om structuur aan te brengen in het schrijfproces.

Frans van den Berg, Bergen op Zoom, sept 2019

Ik vond vier boeken met de stamboom van onze familie. Ik wil veertien generaties wegzetten in de tijd. De cursus heeft mij aan het denken gezet over hoe je iets op papier kunt zetten. Verschillende invalshoeken geleerd. Ik heb het meest gehad aan nadenken over hoe je het kunt opschrijven. De cursus was eigenlijk te kort.

Mieke de Man, Oirschot, juni 2020

Mijn zoons worden volgend jaar dertig en ik wil hun hun levensverhaal cadeau doen. Daarin wil ik ook een en ander over hun grootouders verwerken, want die hebben ze niet gekend. En iets over hoe hun vader en ik zijn opgegroeid en over ons leven voordat zij geboren werden. Maar hoe ik dat er allemaal in verwerk? Deze cursus gaf mij een houvast zodat ik weet hoe ik kan beginnen. Fijn dat ik nu ook iets op schrift heb waar ik op terug kan grijpen. Deze cursus was zeker de moeite waard.

Marjan Bannink, juni 2018, Wijk bij Duurstede:
Goed vond ik de praktische aanpak. Ik kreeg gaandeweg meer inzicht in wat ik zou kunnen doen met de berg aan informatie die ik al tot mijn beschikking heb. Ook de setting vond ik prima. Fijne plek, niet te veel deelnemers, maar toch genoeg om interessante input te krijgen. Eyeopeners!

Annemieke Rijneke, juni 2018, Wijk bij Duurstede:
Goede afwisseling van theorie en praktijk. Nynke gaf veel inspirerende voorbeelden. Door de schrijfoefeningen zag ik opeens de vele mogelijkheden. Veilige sfeer. Ik heb ervan genoten.