Schrijfcursus familiegeschiedenis of levensverhaal

De eerste acht Filiuskinderen uit Betje, de zevende van de kruidenier, in Koudekerke (Zeeland)

Korte schrijfcursus Familie- of Levensverhaal

Je werkt aan een levensverhaal of een familiegeschiedenis en hebt genoeg stof voor een boek. Schrijven kun je, maar je worstelt met de materie en vraagt je af hoe je er een boeiend verhaal van maakt. Dan is de korte cursus Familiegeschiedenis of Levensverhaal Schrijven iets voor jou. In deze schrijfcursus van twee bijeenkomsten onderzoeken we de volgende vragen:

  • Welk genre past het beste bij mijn materiaal?
  • Hoe voorkom ik dat het een ‘en toen…, en toen…’ verhaal wordt?
  • Ik heb materiaal uit diverse bronnen, hoe krijg ik eenheid in mijn verhaal?
  • Wie laat ik het verhaal vertellen?

We kijken de kunst af bij geslaagde familiegeschiedenissen en doen schrijfoefeningen. Je doet inspiratie op en gaat met een werkplan naar huis.

Dit voorjaar start een cursus op donderdagochtend in maart, en een cursus op dinsdagochtend in mei. Dit zijn de data:

Cursusdata 1: donderdagochtend op 19 en 26 maart 2020, van 10 tot 12.30 uur
Waar: Het Koorenhuis, Prinsegracht 27, 2512 EW Den Haag
Kosten: 80,- euro voor twee bijeenkomsten van twee en een half uur
De docent: Nynke Feenstra
Inschrijven: Stuur een mail naar info@nynkefeenstra.nl of klik door naar het inschrijfformulier op de website van KOO, centrum voor kunsteducatie in het Koorenhuis Den Haag >>

Cursusdata 2: dinsdagochtend op 12 en 19 mei 2020, van 10 tot 12.30 uur
Waar: Het Koorenhuis, Prinsegracht 27, 2512 EW Den Haag
Kosten: 80,- euro voor twee bijeenkomsten van twee en een half uur
De docent: Nynke Feenstra
Inschrijven: Stuur een mail naar info@nynkefeenstra.nl of klik door naar het inschrijfformulier op de website van KOO, centrum voor kunsteducatie in het Koorenhuis Den Haag >>

Reacties van cursisten:

Maaike van Wijngaarden, Den Haag, sept 2019:

Ik teken veel, wil mijn levensverhaal dus tekenen en bij elke tekening iets schrijven. De cursus vond ik zeer leerzaam en vooral motiverend. Leuk om de verhalen te horen van de medecursisten. Ik heb het meest gehad aan de uitleg bij de projecten van medecursisten. Prima locatie. Over een jaar zou ik wel weer bij elkaar willen komen.

Roos Klerks, Den Haag, sept 2019

Mijn oma is geboren in Litouwen. In de Tweede Wereldoorlog woonde zij met mijn opa in Duitsland, ze heeft het bombardement op Dresden meegemaakt. Hun verhaal wil ik opschrijven. Het was een leuke cursus, ik ben blij dat ik dit gedaan heb, want ik ben begonnen en weet nu hoe ik verder ga.

Frans van den Berg, Bergen op Zoom, sept 2019

Ik vond vier boeken met de stamboom van onze familie. Ik wil veertien generaties wegzetten in de tijd. De cursus heeft mij aan het denken gezet over hoe je iets op papier kunt zetten. Verschillende invalshoeken geleerd. Ik heb het meest gehad aan nadenken over hoe je het kunt opschrijven. De cursus was eigenlijk te kort.

Annemieke Rijneke, juni 2018, Wijk bij Duurstede:
Goede afwisseling van theorie en praktijk. Nynke gaf veel inspirerende voorbeelden. Door de schrijfoefeningen zag ik opeens de vele mogelijkheden. Veilige sfeer. Ik heb ervan genoten.

Marjan Bannink, juni 2018, Wijk bij Duurstede:
Goed vond ik de praktische aanpak. Ik kreeg gaandeweg meer inzicht in wat ik zou kunnen doen met de berg aan informatie die ik al tot mijn beschikking heb. Ook de setting vond ik prima. Fijne plek, niet te veel deelnemers, maar toch genoeg om interessante input te krijgen. Eyeopeners!