Wat is de wat? Levensverhaal geschreven door Dave Eggers

Verhaallijnen

Hoe kies je een goede plot voor je levensverhaal? Dit boek van Dave Eggers, ‘Wat is de wat’, heeft een heldere structuur.

Twee verhalen in één

Het mooie van deze vertelstructuur is dat de schrijver twee verhalen tegelijk kan vertellen:

  1. Over zijn huidige troosteloze leven in de VS (het heden)
  2. Zijn oorlogservaringen en vlucht uit Soedan (het verleden)

De ‘ik’ vertelt aan willekeurige mensen om hem heen

De hoofdpersoon, Achak, ligt vastgebonden op de vloer. Zijn mond is afgeplakt met tape. De overvallers zijn even weg, hun zoontje houdt de wacht. Achak begint zijn verhaal te vertellen aan het televisiekijkende jongetje. Weet jij wel wat ik allemaal heb meegemaakt voordat ik naar Amerika kwam en zo oud was als jij? In zijn hoofd vertelt Achak hoe hij als klein jongetje vlucht uit Soedan. Halverwege wordt zijn relaas onderbroken en zijn we weer in het nu. De overvallers komen namelijk terug. Ze nemen het jongetje mee en gaan er met Achaks waardevolle spullen vandoor. Achak gaat naar een Eerste Hulp. Daar gaat hij door met vertellen. Nu richt hij zich tot de verpleger die in een glazen hokje zit en hem acht uur laat wachten tot er een arts vrij is. De volgende ochtend gaat hij meteen door naar zijn werk als receptionist in een fitnesscentrum. Daar vertelt hij de afloop van zijn vluchtverhaal aan de foto van een fitnessklant op zijn beeldscherm.

Nadeel

Het nadeel is dat je niet van perspectief kunt wisselen. Alles wordt vanuit de ik-persoon vertelt. Dus als je naar een vertelstructuur op zoek bent waarmee je een paar hoofdstukken vanuit een ander personage wilt vertellen, dan is deze vorm niet geschikt.

‘Wat is de wat’ is echt een prachtig boek. Kun jij voor jouw verhaal een vergelijkbare setting bedenken?