Nynke Feenstra
De doodswens van mijn vader
Twee ooms, haar vader én haar broer maakten een einde aan hun leven. In dit boek vertelt Gretha Houttuin (1952) het verhaal van haar jeugd. Roman over een vrouw die er in slaagt haar jeugdtrauma’s te overwinnen.
€14,95 Paperback
Twee ooms, haar vader en een broer maakten een einde aan hun leven. In dit boek vertelt Gretha Houttuin (1952) het verhaal van haar jeugd. Novelle over een vrouw die er in slaagt haar jeugdtrauma’s te overwinnen.

Samenvatting

Gretha Houttuin was dertien toen haar vader zijn eerste zelfmoordpoging deed. Er zouden er nog vele volgen. Tien jaar lang ging het gezinsleven onder zijn ziekte gebukt. Gretha’s moeder verborg haar angst achter een grote mond.

Als Gretha 32 is, krijgt ze zelf ook allerlei gedachten aan de dood. Ze raakt overspannen. Zat het in de familie? Gretha laat zich niet afschepen met antidepressiva, maar gaat in therapie. Gaande de behandeling krijgt ze vrede met de keuze van haar vader.

Bijna dertig jaar later verhuist ze terug naar Leeuwarden, de stad waar ze opgroeide. Er komen herinneringen aan vroeger naar boven, waar ze somber van wordt. Familie en vrienden tonen weinig begrip. Het was al zo lang geleden, ze had alles wat haar hartje begeerde….Kon ze het verleden niet laten rusten? Gretha wordt boos: vroeger kon ze aan niemand vertellen dat haar vader ziek was, omdat zelfmoord een taboe was, nu moest ze weer haar mond houden.

Gretha besluit haar tienertijd reconstrueren. Ze probeert in contact te komen met haar eerste vriendje. Hij was de enige bij wie ze de problemen thuis even kon vergeten. Wat wist hij nog van vroeger? Ze begint te schrijven.

Gretha Houttuins verhaal inspireerde Nynke Feenstra (1961) tot het schrijven van deze novelle, De doodswens van mijn vader.

Tip: Wilt u een paar bladzijden in het boek lezen? Ga via de blauwe button ‘Nu kopen’ naar bol.com. Daar vind je onder de foto van het boek een hyperlink naar het inkijkexemplaar.

De doodswens van mijn vader
Aantal pagina’s: 97, tien zwartwit afbeeldingen
Auteur: Nynke Feenstra
Uitgever: Brave New Books, 2017
prijs: € 14,95

De doodswens van mijn vader, levensverhaal, in de media

      Foto: Congerdesign

In de media:

Interviews met Gretha Houttuin na het verschijnen van De doodswens van mijn vader:

Interview in de Leeuwarder Courant met Gretha Houttuin naar aanleiding van het boek De doodswens van mijn vader