Familiegeschiedenis of levensverhaal schrijven, schrijfcursus

Schrijfcursus Familiegeschiedenis of Levensverhaal

Je werkt aan een levensverhaal of een familiegeschiedenis en hebt genoeg stof voor een boek. Schrijven kun je, maar je worstelt met de materie en vraagt je af hoe je er een boeiend verhaal van maakt. Dan is de korte cursus Familiegeschiedenis of Levensverhaal Schrijven iets voor jou. In deze schrijfcursus van drie bijeenkomsten onderzoeken we de volgende vragen:

  • Welk genre past het beste bij mijn materiaal?
  • Hoe voorkom ik dat het een ‘en toen…, en toen…’ verhaal wordt?
  • Ik heb materiaal uit diverse bronnen, hoe krijg ik eenheid in mijn verhaal?
  • Wie laat ik het verhaal vertellen?

Een goede voorbereiding is het halve werk

In deze cursus krijg je een werkplan, denk je na over belangrijke keuzes, je doet schrijfopdrachten. We helpen elkaar. We kijken de kunst af bij familieverhalen van goede auteurs. Inspirerend! Wil je stappen maken met je familiegeschiedenis of levensverhaal? Voortgang boeken? Doe dan deze cursus.

Online schrijfcursus? Over liever in een lokaal?

De cursus wordt meermaals gegeven en is om de week. Je kunt hem online volgen via ZOOM of in levende lijve in het Koorenhuis. Geef op het inschrijfformulier aan waar je voor kiest: online of in het Koorenhuis?

Cursusdata 2024: zaterdagochtend, 28 september, 5 en 12 oktober 2024, van 10 tot 13 uur
Waar: In het Koorenhuis, Prinsegracht 27, Den Haag
Aantal deelnemers: max. 8
Kosten: 180,- euro voor drie bijeenkomsten van drie uur
De docent: Nynke Feenstra
Inschrijven: klik door naar het inschrijfformulier op www.nynkefeenstra.nl >>

Cursusdata 2024 online via ZOOM: vrijdagochtend, 15 en 29 november, 13 december 2024, van 10 tot 12.30 uur
Aantal deelnemers: max. 4
Kosten: 180,- euro voor drie bijeenkomsten van tweeëneenhalf uur
De docent: Nynke Feenstra
Inschrijven: klik door naar het inschrijfformulier op www.nynkefeenstra.nl >>

Klantervaringen

Wat vonden deelnemers van de cursus Familiegeschiedenis of Levensverhaal Schrijven?

Judicine Ledeboer, Scheveningen, sept/okt 2022

We hebben echt alles doorgenomen wat je nodig hebt voor een verhaal/boek. De tekst van het werkplan was zeer informatief, kort en bondig. We deden oefeningen en thuisopdrachten.

Ik heb het meest gehad aan de opdrachten met feedback van Nynke en de andere cursisten. Mijn ervaring is dat ik, omdat ik zo in het verhaal zit, niet zie wat niet goed loopt of verwarring schept. Het meedenken met de projecten van de andere deelnemers vond ik heel fijn. Iedereen kijkt door een andere bril. Ik vond het jammer dat het maar 3 lessen waren. Het hadden er voor mij wel 10 mogen zijn.

Ik vind Nynke een goede docent. Ze luistert goed, ze had veel onthouden, want soms kwam ze terug op wat een van de cursisten in een vorige les gezegd of geschreven had. Dat voelt aan als veel aandacht voor de cursisten. Haar stem is prettig om naar te luisteren en ze is duidelijk in wat ze zegt.

Hans Pelgröm, Den Haag, juni 2020

Ik was al begonnen met een chronologisch verhaal vanaf mijn eerste herinneringen tot nu. Ik was toe aan schifting en structurering. Ik heb nu een begin waarmee ik de lezer direct het verhaal intrek. Prettige, ongedwongen sfeer.

Roos Klerks, Den Haag, sept 2019

Mijn oma is geboren in Litouwen. In de Tweede Wereldoorlog woonde zij met mijn opa in Duitsland, ze heeft het bombardement op Dresden meegemaakt. Hun verhaal wil ik opschrijven. Het was een leuke cursus, ik ben blij dat ik dit gedaan heb, want ik ben begonnen en weet nu hoe ik verder ga.

Maaike van Wijngaarden, Den Haag, sept 2019:

Ik teken veel, wil mijn levensverhaal dus tekenen en bij elke tekening iets schrijven. De cursus vond ik zeer leerzaam en vooral motiverend. Leuk om de verhalen te horen van de medecursisten. Ik heb het meest gehad aan de uitleg bij de projecten van medecursisten. Prima locatie. Over een jaar zou ik wel weer bij elkaar willen komen.

Jolanda, Arnhem, sept/okt 2022

Ik had de cursus cadeau gekregen. Het meest heb ik gehad aan de schrijfoefeningen tijdens de training en het geven en krijgen van feedback. Ik vond het zinvol om elkaars verhalen te lezen/aan te horen. Heb veel geleerd van het luisteren naar anderen.

Ik heb het gevoel dat ik zelfstandig verder kan, moet er alleen wel tijd voor vrijmaken. Mijn ouders en zus en zwager waren er afgelopen weekend en ik heb over de cursus verteld. We kregen gelijk een heel gesprek over vroeger en herinneringen etc. Heel waardevol. Heb gelijk afgesproken hier snel een vervolg aan te geven. Dat heeft het in ieder geval al gebracht!

Prima trouwens om de cursus online te doen, want dan kun je heel makkelijk alles om je heen verzamelen en aantekeningen maken. Ook delen van stukken en presentaties gaat eenvoudig. Nogmaals dank voor de leerzame cursus.

Ingrid Verhoeven, Eindhoven, juni 2020

Ik wil het levensverhaal van mijn tante schrijven. Zij was een zeer gewaardeerd parasitoloog en een interessante vrouw. Via haar leven wil ik ook uitweiden over familieleden uit vroeger tijden, want ik heb veel opgediept uit archieven. Het lijkt me moeilijk het overzichtelijk en begrijpelijk te houden. In deze cursus heb ik veel goede tips gekregen om structuur aan te brengen in het schrijfproces.

Frans van den Berg, Bergen op Zoom, sept 2019

Ik vond vier boeken met de stamboom van onze familie. Ik wil veertien generaties wegzetten in de tijd. De cursus heeft mij aan het denken gezet over hoe je iets op papier kunt zetten. Verschillende invalshoeken geleerd. Ik heb het meest gehad aan nadenken over hoe je het kunt opschrijven. De cursus was eigenlijk te kort.

Mieke de Man, Oirschot, juni 2020

Mijn zoons worden volgend jaar dertig en ik wil hun hun levensverhaal cadeau doen. Daarin wil ik ook een en ander over hun grootouders verwerken, want die hebben ze niet gekend. En iets over hoe hun vader en ik zijn opgegroeid en over ons leven voordat zij geboren werden. Maar hoe ik dat er allemaal in verwerk? Deze cursus gaf mij een houvast zodat ik weet hoe ik kan beginnen. Fijn dat ik nu ook iets op schrift heb waar ik op terug kan grijpen. Deze cursus was zeker de moeite waard.

Marjan Bannink, juni 2018, Wijk bij Duurstede:
Goed vond ik de praktische aanpak. Ik kreeg gaandeweg meer inzicht in wat ik zou kunnen doen met de berg aan informatie die ik al tot mijn beschikking heb. Ook de setting vond ik prima. Fijne plek, niet te veel deelnemers, maar toch genoeg om interessante input te krijgen. Eyeopeners!

Annemieke Rijneke, juni 2018, Wijk bij Duurstede:
Goede afwisseling van theorie en praktijk. Nynke gaf veel inspirerende voorbeelden. Door de schrijfoefeningen zag ik opeens de vele mogelijkheden. Veilige sfeer. Ik heb ervan genoten.