Nynke Feenstra

Over de schrijver: Nynke Feenstra

Sinds 1996 verdien ik mijn boterham met schrijven. Mijn eerste ervaringen met het schrijven van persoonlijke verhalen stammen uit die tijd. Ik schreef onder andere lange interviews voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Zij zijn gebundeld in twee boeken. Mensen met brandwonden vertellen wat hen is overkomen en hoe ze sinds het ongeval in het leven staan. Na de cafébrand in Volendam interviewde ik jongeren, ouders en grootouders. De afgelopen twintig jaar heb ik voor verschillende patiëntenbladen en magazines van ziekenhuizen ervaringsverhalen van patiënten geschreven. Dit werk heb ik altijd als ‘mooi’ en zinvol ervaren.

Mijn eigen familiegeschiedenis

Zelf heb ik natuurlijk ook mijn familiegeschiedenis geschreven. Dat kwam door mijn tante. Ze liet mij haar jeugdherinneringen lezen. Daarna heb ik haar en andere familieleden een heleboel vragen gesteld. Ik las geschiedenisboeken, deed archiefonderzoek en schreef Betje, de zevende van de kruidenier. De kern van dit boek bestaat uit mijn tantes jeugdherinneringen en de oorlog op Walcheren. Het speelt zich af in het Zeeuwse dorp Koudekerke in de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien heb ik meerdere particuliere opdrachtgevers geholpen bij het schrijven van hun levensverhaal. In 2017 heb ik de website Familiegeschiedenis Schrijven laten maken. Hiermee hoop ik veel mensen te inspireren om door te gaan met het schrijven van biografische verhalen.

Drijfveren

Waarom nu juist familiegeschiedenissen en levensverhalen? Ik kan er veel van mijn vaardigheden, kennis en talenten bij inzetten. Zoals het me inleven in de personages, het schetsen van een tijdsbeeld en het analyseren en ordenen van informatie. Ik doe mijn best om er een evenwichtig en genuanceerd verhaal van te maken. En zoals ik al eerder schreef: ik vind het zinvol werk.

Als het verhaal eenmaal op papier staat, heb ik de opdrachtgever goed leren kennen. Dat schept een band. Omdat zo’n traject al gauw een half jaar beslaat en je intensief met elkaar samenwerkt, is het goed om van tevoren te kijken of het wederzijds klikt en we goed kunnen samenwerken.

Docent creatief schrijven

Behalve mensen coachen bij het schrijven van hun familieverhalen geef ik les in creatief schrijven. Creatief schrijven is een mix van proza, poëzie en non-fictie. We behandelen het schrijfproces, je krijgt hele diverse schrijfopdrachten en oefent met schrijftechnieken als show don’t tell, zintuiglijke waarnemingen en suggereren. Als je van schrijven houdt en hier verder in wil komen, doe dan ook een cursus creatief schrijven of de schrijftraining levensverhaal.

Studie

Nog wat over mijn achtergrond. Ik studeerde politicologie, internationale betrekkingen, aan de Uva in Amsterdam en deed de opleiding Journalistiek voor Academici aan de Hogeschool Utrecht. In 2019 voltooide ik de opleiding docent creatief schrijven van Dactylus | Academie voor Schrijfdocenten, Amersfoort. Ik hou ervan zorgvuldig te werk te gaan. Anderen noemen mij inspirerend en toegewijd.