Schrijfcoach

U schrijft graag. U werkt aan een familiegeschiedenis of een verhaal over uw leven. Een goed verhaal maken is niet makkelijk. Vooral niet als het gaat over wat je zelf hebt meegemaakt. Een heel leven beschrijven – of misschien zelfs meerdere generaties – is zelfs een ingewikkelde klus. Je moet keuzes maken. Vereenvoudigen. Dingen weglaten. Inzicht krijgen in je eigen blinde vlekken. Eenheid krijgen in de tekst.

Wilt u er iets moois van maken? Beter leren schrijven? Dan is individuele begeleiding iets voor u.

Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Manuscript bespreken
 2. Individuele begeleiding

1. Manuscript bespreken

Bij een manuscriptbespreking kijk ik vooral naar de structuur van het verhaal, naar stijlbreuken en naar het vertelperspectief. Het is handig als u van tevoren een paar vragen formuleert. Zoals:

 • Is mijn manuscript interessant voor een groter publiek?
 • Hoe maak ik er een eenheid van?
 • Waar haakt de lezer af? Hoe komt dat? Wat kan ik hieraan doen?

Onafhankelijk advies

In een opbouwend gesprek van anderhalf uur nemen we de sterke en de zwakke punten van uw verhaal door. Met de verkregen inzichten kunt u daarna doelgericht verder werken. De prijs voor een manuscriptbespreking varieert. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal woorden en uw hulpvraag. Bel of mail direct even voor meer informatie.

2. Individuele begeleiding bij het schrijven

Na een manuscriptbespreking kunt u desgewenst doorgaan met individuele begeleiding. Mooie verhalen staan zelden in één keer op papier. Ze worden altijd herschreven. Met mijn concrete adviezen bent u gemotiveerd voor het herschrijven van de eerste versie. U krijgt inzicht in hoe u het kunt aanpakken en werkt hoofdstuk voor hoofdstuk aan het voltooien van uw boek.

Herschrijf uw biografisch verhaal

We kiezen samen een manier van werken. Ondersteuning van een schrijfcoach zou er zo uit kunnen zien:

 1. U laat mij lezen wat u al hebt.
 2. We bespreken de kwaliteiten en de gebreken.
 3. Met de adviezen gaat u aan de slag.
 4. De door u herschreven tekst bespreken we opnieuw.
 5. Zo werken we door tot u alleen verder kunt.

Waarin wilt u gecoacht worden?

Deze onderwerpen kunnen aan bod komen:

 • Welke vorm past bij het materiaal dat ik heb verzameld?
 • Wie is de verteller? Tot wie richt de verteller zich?
 • Als er informatie ontbreekt, hoe los ik dit dan op?
 • Wat doe ik met gortdroge informatie?
 • Wat maakt dat mensen verder lezen?
 • Als het boek af is, hoe laat ik het uitgeven?

Kosten

De kosten hangen onder andere af van de leesbaarheid en de omvang van uw tekst. De vergoeding is op uurbasis volgens een vooraf vastgesteld uurtarief. Behalve de tijd waarin we uw werk bespreken, zal ik voorbereidend werk doen, zoals het analyseren van de door u aangeleverde tekst.

Wilt u in uw familieverhaal duiken en er iets goeds van maken? Uw levensverhaal naar een hoger plan tillen? Dan is individuele begeleiding of een manuscriptbeoordeling iets voor u. Het is een leerzaam en boeiend traject. Neem contact op, ik sta u graag te woord.