Boekpresentatie deel 1 familiegeschiedenis
Signeren deel 1 familiegeschiedenis

Familiegeschiedenis schrijven met een schrijfcoach

Individuele begeleiding is er in soorten en maten. Virginia Mouw werkt aan haar familiegeschiedenis en ik mocht haar zo’n anderhalf jaar als schrijfcoach begeleiden. Deel 1 is af en ze begint in september aan deel 2. In maart 2022 presenteerde ze Martin, old dear.

Cursus Familiegeschiedenis Schrijven

Ons contact begon tijdens mijn cursus Familiegeschiedenis Schrijven. Virginia Mouw deed er in november 2019 mee aan. Ze wilde een familieverhaal maken op basis van de dagboeken die haar grootmoeder in Nederlands-Indië had bijgehouden over de ontwikkeling van haar zoontje Martin. Virginia viel van het begin af aan op door haar enthousiasme over de cursus, over schrijven, en wilde meer. Dus knoopten we er nog een paar lessen aan vast. Na afloop vroeg ze of ik haar als schrijfcoach wilde begeleiden.

Feedback via ZOOM

Virginia had nog weinig schrijfervaring. Ze stuurde me elke zes weken haar laatste werk. Dat waren nieuwe én herschreven hoofdstukken. Dat vond ik zo goed van haar, dat ze veel deed met mijn feedback en het geduld had om hoofdstukken meermaals te herschrijven. Ze was gedreven en een echte doorzetter
De feedbackbijeenkomsten deden we via ZOOM. Zij woont namelijk in Brabant en ik zit in Den Haag. Hierbij was het een voordeel dat we elkaar al kenden via mijn cursus.

Self publishing platform

Deel 1 is af. Virginia heeft er bij www.bravenewbooks.nl een boek van gemaakt. Dit is een self publishing platform. Ze kreeg hulp bij de opmaak en de vormgeving. Het boek heet Martin, old Dear.

Ik hielp haar bij het schrijven van een achterflaptekst:

May Gilpin, een Engelse, ontmoet in Hongkong de Nederlandse diplomaat en Chinakenner Hendrik Mouw. Ze trouwen in 1918 en vestigen zich in Batavia. Daar wordt Martin geboren. May begint een dagboek over haar zoontje en houdt dit jarenlang vol.
Negentig jaar later krijgt kleindochter Virginia Mouw de ‘baby books’ in handen. De aantekeningen bieden niet alleen een uniek inkijkje in het leven van haar vader. Ook het leven van haar grootmoeder, die zich niet thuis voelde in Nederlands-Indië, schemert tussen de regels door.
Virginia Mouw besluit de originele dagboekaantekeningen van May over Martin te vertalen in het Nederlands. Ze omlijst ze met een, veelal verzonnen, verhaal over het leven van haar grootouders in ‘de Oost’ en hun reizen naar Europa.

Boekpresentatie in Bronbeek

Virginia organiseerde in maart 2022 een boekpresentatie in Bronbeek bij Nijmegen. Ze nodigde familie, vrienden en bekenden uit en vroeg een paar sprekers. Ik hield een praatje over het schrijfproces. Na de presentaties overhandigde ze het eerste exemplaar aan de jongste telg in de familie, zie foto. Nadien aten we in restaurant Kumpulan op het terrein van Bronbeek een overheerlijke rijsttafel. De lekkerst ooit, naar mijn idee.

Boekhandel en publiciteit

Ook wat betreft het vermarkten van het boek en aandacht krijgen van de media gaf ik wat adviezen. De boekhandel in haar woonplaats, waar ze zelf al haar boeken koopt, heeft het boek in de verkoop genomen. Een journalist kwam op het nieuws af en er verscheen een interview met haar in een regionale krant.

Op naar deel 2

Virginia schrijft verder aan deel 2 en is, nu corona voorbij is, naar Engeland om daar archiefonderzoek te doen. Ik ben trots op Virginia en kijk uit naar het vervolg.

Als je ook een schrijfcoach zoekt en me eerst wilt leren kennen, doe dan net zoals Virginia en schrijf je in voor mijn cursus Familiegeschiedenis of Levensverhaal Schrijven: verhaalopbouw en vorm.