Portretteren: Wat kenmerkte jouw vader, moeder of grootouder?

Als je het moeilijk vindt iemand te typeren, heb ik een tip voor je. Maak een lijst van uitspraken en gezegdes.

Levensloop

Toen mijn moeder was overleden, wilde ik bij de uitvaart over haar levensloop vertellen. Er was een hoop te regelen, er was weinig tijd, maar tussen de bedrijven door maakte ik een lijstje van uitdrukkingen die ze vaak bezigde. Daar stonden dingen op als:

  • ‘Het is maar één keer feest.’ (Als we samen uit waren en er een reden nodig was voor het bestellen van gebak bij de koffie)
  • ‘Elke wolk heeft een zilveren randje’ (Dit stond op een tegeltje dat in onze keuken hing)
  • ‘Tel uw zegeningen, tel ze een voor een’ (Dit lied zong ze graag)
  • ‘Een been af is erger’ (Dit grapte ze als ze je wilde troosten)
  • ‘Jij moet er nog van groeien’ (Als er een stukje taart te verdelen was en ik het mocht opeten)

Denkproces

Met dit lijstje zette ik een denkproces in gang. Gaandeweg merkte ik dat ik de aanwezigen bij de uitvaart iets wilde meegeven. Iets wat ik in mijn moeder bewonderde en waar je kracht uit kon putten. Dus dat taart eten werd hem niet. (Alhoewel…mijn zus koos juist dat thema uit: koken en bakken, gastvrijheid, er samen een feestje van maken, ook een kernwaarde in ons gezin)

Terugblik op haar leven

Ik koos als thema voor de terugblik op mijn moeders leven voor het lied ‘Tel uw zegeningen, tel ze een voor een’. Dat lied zong ze graag als ze stond te koken. Ze was vrolijk, levenslustig en als ze het moeilijk had, wist ze zich op te monteren door naar de goede dingen in het leven te kijken. Dat was voor ons kinderen heel prettig.

Schaduwkant

Zo’n positieve levenshouding heeft trouwens ook een keerzijde: aan de verwerking van traumatische gebeurtenissen kwam ze niet toe. Om met Johan Cruyff te spreken: elk voordeel heb z’n nadeel. Kijk dus ook naar het tegenovergestelde van een bepaalde eigenschap of levenshouding. Wat valt daarover te vertellen?

Portret

Kortom: Maak zo’n lijstje met uitspraken die in de familie rondzingen. Iedere keer dat je iets invalt, schrijf je die uitdrukking op de lijst. Je krijgt meer zicht op wat deze mensen kenmerkt en hoe ze in het leven staan. Of stonden, in het geval ze al overleden zijn.